Tjugondag Knut......

............Åker julen ut!!
Ja nu är det dax att ta bort julen.
Så i dag blir det julgransplundring och sönderslagning av pepparkakshuset.
Vi har alltid gjort det idag! Jag vet att vissa inte orkar vänta så länge, men jag tycker att julen e så kort ändå
så jag vill ha kvar den så länge som möjligt!!
Nu kommer jag inte få se mina tomtar på länge! Det blev 7 nya, så nu e jag uppe i 108 tomtar!
Så nu blir det 108 varv i rundelen S o S!!!
Nä nu ska jag gå fixa så mycket som möjligt innan barnen kommer hem.
Hade tänkt att det ända som skulle vara kvar är granen när de kommer hem!!
Lite fakta runt Knut hittar ni här under!!

Hoppas att ni får en underbar dag!!
Kramar W

Fakta om "Knut"

Tjugondag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari - alltså tjugo dagar efter julafton. Dagen firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. I övriga värden räknas julen som avslutad i och med trettondag jul.

Namnet tjugondag Knut har sitt ursprung i det blodiga mordet på Knut Lavard i en skog i närheten av danska Ringsted, 1134, efter det att julfriden var avslutad den 6 januari. Mördaren var hans egen kusin Magnus som såg Knut som en stark konkurrent om vem av dem som skulle få överta kungamakten efter Magnus far, Kung Nils


Knut Lavard blev senare helgonförklarad och hans dödsdag den 7 januari fick under medeltiden sitt namn infört i helgonlängder och almanackor. I Danmark är denna dag fortfarande Knutsdagen. I Sverige flyttades Knutsdagen i början av 1700-talet till 13 januari vilket också försvarar dess nuvarande namn - tjugondag Knut, som också kör julen ut. 

 

Ett annat fenomen, typiskt för tjugondag Knut, är julgransplundringarna. Den kära julgranen, som då funnits inne i hemmet i nästan en månad nu, har sedan länge börjat tappa barren och ser en aning skamfilad ut. Innan den kastas ut, och därmed också julen, krävs det en sista fest. Julgransplundringarna är ett ganska ungt fenomen som uppstod för lite mer än hundra år sedan.

Granen kläs med godis och småpresenter som barnen, vid plundringen, får plockat till sig. Men, först ska julen dansas ut med ringdansar kring granen.
En traditionell sång vid dessa tillfällen är:

"Nu är glada julen slut, slut, slut
julegranen kastas ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän
för det har han lovat.

Förhoppningsvis är vid denna tidpunkt all julens mat, godis och tillhörande drycker slut och då kan man förmodligen också instämma i följande gamla Knutsrim:

"Slut på julen och slut på ljusen,
och slut på brännvinet i alla husen!"


Trettondagen:

Trettondagen eller trettondag jul infaller just tretton dagar efter julen, närmare bestämt den 6 januari, och är i Sverige en röd helgdag. Fram till 1600-talet innefattade julen alltså tolv dagar och på just trettonde dagen var det slut på den s.k. jultolften.?I många kristna länder är trettondag jul de tre vise männen, Kaspar, Melkior och Baltasars dag. Här firar man detta genom att utbyta presenter, vilket vi i Sverige i stället gör på självaste julafton. Det svenska uttrycket trettonhelgen, kommer ifrån att det just infaller tretton dagar efter jul.

Denna dag, trettondag jul, var överallt julens sista helgdag. Detta innebar också att alla familjens avdöda julfirare fick återvända till sina gravar vilket har gett dagen namn som "farängladagen" eller "änglafardagen".

Infon är hämtad här: http://www.jul-i-sverige.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0