Vanlig dag!!!!!!!!!

Jaha då var det fredagen den 13 imorgon!!!
Själv har jag inga problem med det!
Men jag vet att det är många som fasar för denna dag!
Men tretton är för mig ett tur tal.
Lite tror jag nog på skrock ändå, jag dukar inte till tretton vid bordet!! Hihi
Men det gör jag nog mest för att min mamma har lärt mig att inte göra det!

Här  kommer lite fakta (hittad på nätet)  om fredagen den 13.

.

Dagens Jesus korsfästes.

En vanlig teori är att kristna anser att fredag är oturlig för att det var den veckodagen som Jesus korsfästes. Nummer 13 kan också ses som olycksbådande eftersom man var 13 vid den sista måltiden. Det anses ju som bekant också otur att vara "13 vid bordet".

Nordisk mytologi och Hinduism

Tittar vi lite längre tillbaka i historien så var 13 ett illasinnat nummer i nordisk mytologi. Jätten Loke, ondskan personifierad, blev utan inbjudan till ett sällskap på 12 i Valhalla. Därför orsakade han Balders död. Balder var gud över ljus, glädje och försoning. Loke lurade Balders blinda bror, Höder, till att kasta en mistelkvist på Balders bröst. Mistel var det enda livshotande för Balder, som föll död ner.

Samma rädsla för att samlas 13 på en plats finns inom Hinduism.

Tursamma 13

Egyptierna på faraoernas tid tyckte att 13 betydde tur, eftersom de ansåg att livet utvecklades i 12 steg och 13 var döden. Jo, du läste rätt: döden var en glädjefylld transformation. De är ju inte osannolikt att talets sammankoppling med döden därefter har misstolkats.

Inom Tarot så har Döden-kortet siffran 13 men vidhåller samma positiva budskap om transformation.

Det faktum att det går 13 måncykler på ett år gjorde också att talet betraktades som positivt till dess att någon kom på att koppla samman det med feminism (13 menstruella cykler på ett år).

Lyckliga fredag

Skottarna gifter sig gärna på en fredag, eftersom fredagen kopplas samman med kärlek och fruktbarhet.

Fredagen var ju också Frejas dag - eller Venus dag om man var romare; fruktbarhets- respektive kärleksgudinna. När kristendomen tog över fick dock Freja ta sig an rollen som häxa i stället och fredagen blev häxornas sabbat.

Populariserad teori

Det var fredagen den 13 oktober år 1307 som den franske kungen Filip IV, Filip den Sköne, lät massarrestera medlemmar av tempelherreorden, inklusive stormästare Jacques de Molay, vilket var upptakten till att den upplöstes och bannlystes av Påven.

Att hänföra vidskepelsen till detta specifika datum har populariserats av den mycket uppmärksammade boken Da Vinci-koden, en fiktiv bok som många tagit på blodigt allvar(!) Men upplösningen av tempelherreorden skedde givetvis inte över en dag, Jacques de Molay brändes på bål sju år senare på en vanlig sketen måndag, den 18 mars 1314. Tempelherreorden gick under jorden och återuppstod offentligt igen 1705.

Ingen rädd innan media

Dock har ingen lyckats finna dokumentation som styrker en omfattande rädsla för just fredagen den 13:e innan 1800-talet, däremot fredag och 13 var för sig. Om människor som levde tidigare än sent 1800-tal uppfattade fredagen den 13:e som speciellt otursam så finns det alltså inget som bevisar det.

Många sakkunniga misstänker att fenomenet är helt igenom skapat av 1900-talets media-hype och alltså en modern företeelseTriskaidekafobi är en rädsla (fobi) för talet tretton och fobi för fredagen den 13 specifikt kallas Paraskavedekatriafobi


Hoppas att ni får en underbar dag!!!!

Kramar W

Glöm inte att ge en kram till någon!!


Kommentarer
Postat av: Emma

ooh, det hade jag inte tänkt på att de va fredag den 13 imorn. :P höhö. tentan gick inte bra men jag får fixa den nästa gång. =/ kommer nog gå bra då. får se till o plugga ordentligt inför den dåå. :Pkram kram emma

2009-02-12 @ 19:51:01
URL: http://curlysuecannotlie.blogg.se/
Postat av: vivan

Här kommer kramar från Askersundiania!

Trevlig fredag och helg!

2009-02-12 @ 22:14:59
URL: http://vwellermo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0